Stockholmssyndromet, Norrmalmstorgsdramat,



Jag tycker att det är väldigt intressant med historia, geografi, samhällsfrågor andra allmänbidande fakta.

Vet inte varför, men har alltid haft ett intresse för det.

Så när jag inte har något att göra, då googlar jag något, och sedan läser jag på. Lite att göra? Aaaa.

Men man lär sig så mycket. Helt sjukt!


Stockholmssyndromet är en sådan sak jag läst om.
Visserligen var det längesen jag googlade reda på det så att jag visste vad det stod för, men nu ikväll har jag läst in mig lite djupare i detta. Vart kommer begreppet ifrån osv.

Stockholmssyndromet är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna mot sin vilja – fångar – utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna. Denna solidaritet kan ibland bli en riktig delaktighet, med fångar som hjälper kidnapparna att uppnå sina mål eller att rymma från polisen. Stockholmssyndromet kan beskrivas som en relation mellan förövare och offer i en gisslan- eller kidnappningssituation där offret tar parti för förövaren mot polisen.

Men vart kommer begreppet från?

Syndromet är uppkallat efter det berömda Norrmalmstorgsdramat, efter ett rån mot en bank på Norrmalmstorg i Sthlm.
I det fallet fortsatte offren att försvara kidnapparna även efter att dramat var över. I de efterföljande rättsprocesserna var dom tystlåtna. Begreppet Stockholmssyndromet användes inom polisen och av psykiatrikern Nils Bejerot, som assisterade polisen under rånet. Han berättade om det i en nyhetssändning efteråt.

Efter att ha läst denna lilla sammanfattning om syndromet, blev jag helt klart intresserad av Norrmalmstorgsdramat, så här kommer lite fakta:

Normalmstorgsdramat, 5 dagar i slutet av Augusti 1973.

Rånet började när en fånge, Jan Erik "Janne" Olsson, på permission gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm, den 23 augusti 1973. Polis tillkallades och gick in i banken. Olsson var beväpnad med en kpist med vilken han sårade en av poliserna i handen.

En fånge, Janne Olsson, på permission gick in på en bank som låg vid Normalmstorg. Polisen fick larmet och gick in i banken. Olsson var beväpnad med en k-pist, och han skadade den ena polisen.



Efter det tog Olsson 4 styckna i gisslan, 3 kvinnor och en man ur personalen, och krävde att Clark Olofsson skulle föras dit. Han hade ytterligare krav på ett par miljoner kronor, skottsäkra västar, pistoler och bil.

Polisen förde dit Olofsson (satt inne i Norrköping) och släppte in honom i banken, i samband med detta så tog Olsson ännu en ur bankpersonalen som gissan.

Rånarna och gisslan barrikaderade sig sedan i bankens valv.Två polismän lyckades smyga in i banken och stänga dörren till valvet. Den 26 augusti borrade polisen ett antal hål i taket som användes först för att föra ner en kamera och sedan, den 28 augusti, för att släppa in gas i valvet.

För att hindra polisen från att använda gas tvingades gisslan under perioder stå längs väggarna med snaror runt halsen så att de skulle strypas om sövande gas sprutats in i valvet.
Två gånger sköt Olsson upp genom hålen och vid det andra träffades en kriminaltekniker i handen och i ansiktet.

Vid två tillfällen talade Olofsson, Olsson samt två ur gisslan med dåvarande statsministern Olof Palme.

En kvinnorna som var gisslan har hävdat att vid telefonsamtal med Olof Palme nämnde hon att hon "likaväl kan dö inne i valvet som i en buske". Palme skulle då ha svarat: "Är det inte bättre att du får dö på din post?".  !?!?!??!
 
Dramat upplöstes i och med att polisen satte in gas. Inga av rånarna eller gisslan skadades.



Helt sjukt om Palme sade så!?
Alltså, man har mycket om denna karl, många vänner, många fiender, men jag trodde han var bra?
I och med detta uttalande så vet jag inte.



Nisse

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0